Malo je nezahvalno svesti primenu NLP-a na konkretne oblasti, ali recimo da postoje one u kojima se NLP već neko vreme primenjuje i u kojima daje posebno dobre rezultate. Na samom početku, NLP se razvijao kao model čija je osnovna primena bila u psihoterapiji. Vremenom se oblast primene proširila na sport, obrazovanje, poslovnu primenu i primenu u ličnom razvoju.


Veliki broj polaznika naših NLP treninga na trening kreće jer želi da poboljša svoje poslovne veštine (veštine prodaje, pregovaranja, prezentacione veštine i sl.). Međutim, tokom treninga apsolutna većina otkrije da je NLP alat koji pomaže ljudima da nauče kako da uspostave bolji odnos sa partnerom, kako da prevaziđu svakodnevne stresne situacije, kako da bolje razumeju svoju decu i uopšteno kako da budu bolja verzija sebe – kako da upgrade-uju sebe na verziju 2.0.

Kao komunikacioni model, NLP je primenljiv u svim segmentima života. On pomaže ljudima da u različitim situacijama prepoznaju sopstveni cilj i postave strategiju za njegovo ostvarenje.

Kao model ličnog razvoja NLP nam pomaže da prepoznamo kako možemo da održimo kontinuirani razvoj i napredak. Niko od nas nije najbolja moguća verzija sebe i uvek ima prostora za mali pomak napred. NLP nam ne pomaže da budemo savršeni već da za korak budemo bolji u odnosu na ono što smo bili juče.

Poslovna primena

NLP daje odlične rezultate u razvoju veština javnog nastupa, upravljanja odnosima, upravljanja konfliktima i komunikacionih veština u najširem smislu (prodaja, pregovaranje…). NLP može podstaći razvoj kreativnosti i može da bude od velike koristi prilikom strateškog planiranja, kao i određivanja misije, vizije i vrednosti organizacije. NLP može da pomogne zaposlenima da se brže i efikasnije prilagode različitim vrstama promena kojima je današnji poslovni svet svakodnevno izložen.

Lično usavršavanje

Pod ličnim usavršavanjem podrazumevamo usavršavanje u svim oblastima života koje ne pripadaju poslovnom i profesionalnom životu. Tu spadaju porodični i prijateljski odnosi, ljubavni odnosi, lična interesovanja, životni balans i sl. NLP nam pomaže da poboljšamo samopoštovanje, asertivnost i fleksibilnost. Vrlo je koristan u uspostavljanju boljih partnerskih i porodičnih odnosa. Možda i najvažnija oblast primene je rad na postavljanju i realizaciji ciljeva i prepoznavanju onih stvari koje su nam stvarno važne u životu.

Obrazovanje

NLP daje odlične rezultate u razvoju ,,mekih veština“ (Soft skills). One su značajne jer pomažu ,,tvrdim veštinama“ (Hard skills), koje su stečene kroz formalno obrazovanje, da dođu do izražaja, ali i pokazuju da je osoba sposobna da se snađe u promenljivom poslovnom okruženju. Stučnjaci iz oblasti zapošljavanja često ističu da ,,tvrde veštine“ (Hard skills)mogu obezbediti poziv na intervju, ali ,,meke veštine“ (Soft skills) obezbezbeđuju posao.

Psihoterapija i opšte zdravlje

NLP se u početku razvijao kao terapeutska metoda koja je dovela do značajnih praktičnih promena u tadašnjim terapeutskim strategijama. Poznate su NLP tehnike za eliminisanje fobija, post-traumatskog stresa, unutrašnjeg konflikta, depresije i brojnih drugih poremećaja. NLP ima izuzetno efikasne strategije za kontrolu stresa, a samim tim i za održavanje dobrog zdravstvenog stanja organizma.

Sport

Primena NLP-a u sportu nije zanemarljiva. Brojni su primeri odličnih sportskih rezultata upravo zahvaljujući NLP tehnikama. Ono što se uz pomoć NLP-a postiže je da se sportisti imaju jasan i snažan fokus, jasnu viziju, veliku motivaciju i dobru koncentraciju, dakle postiže se stanje koje je preduslov za vrhunskih sportski rezultat.