kontrola napad panike

Šta radiš kada nemaš kontrolu nad situacijom?

27/03/2020
  • iva
  • Blog
  • Коментари су искључени на Šta radiš kada nemaš kontrolu nad situacijom?

Pogrešno je kada ljudi misle da imaju ili nemaju kontrolu nad situacijom. Pogrešno je fokusirati se na kontrolu situacije zato što je situacija kakva god bila, nešto nad čim veoma teško možete imati kontrolu.

Zašto?

Zato što postoji mnogo faktora koji mogu preusmeriti tok tamo gde se niste ni nadali.

Fokus na situaciju utiče na to da rasipate energiju na nešto što vam neće doneti rezultat i čime ćete sebe uvesti u veliki stres.
Jedino nad sobom imate apsolutnu kontrolu. Fokusirajte se na sopstvene misli , emocije, sopstve reakcije i aktivnosti u vezi sa nekom situacijom i razmislite da li vas vode ka željenom ishodu.

Nekada nešto možemo uraditi odmah ali ne razmišaljmo na dobar način. Nekada je potrebno da se strpimo, pa će naše aktivnosti dati rezultat malo kasnije. Retke su situacije kada zaista ne možemo da uradimo ništa.

Banalan primer je kada sam nedavno bio u lokalnoj prodavnici da kupim brašno. Naravno brašna nije bilo. I naredna dva dana dočekali su me prazni rafovi. Prodavačica mi je rekla da im zalihe stižu ali da sve nestane. Osećao sam veliki bes. Isti me je sprečavao da razmišljam konstruktivno. Mislio sam da nemam kontrolu nad situacijom. Onda sam sebe pitao šta je moj cilj, da kupim brašno ili da kupim brašno u ovoj, lokalnoj proadvanici. Rekao sam sebi – da kupim brašno. I pored toga što sam definisao cilj, internim dijalogom sam se i dalje sprečavao da budem konstuktivan.

Dijalog je izlgedao ovako ( u blažoj varijanti) : Ovaj narod je poludeo, ovo nema smisla, stvarno smo najgori ….

Bes je rastao. I dalje sam osećao da nemam kontrolu nad situacijom. Onda sam duboko udahnuo i rekao sebi – Ok hajde drugačije. Ovo nije konstruktivno. Šta možeš da uradiš? Mogu da pozovem prijatelje i pitam da li neko zna gde ima brašna. Već pri prvom pozivu prijatelj me je uputio na jednu prodavnicu. Problem rešen.

Potrebno je fokusirati se na sopstvene misli, emocije i akcije u nekoj situaciji i pratiti kako će to uticati na rezultat. Tako utičete na svoju fleksibilnost.

Ako se stvari ne odvijaju u pravcu u kome ste želeli, potrebno je da uradimo nešto drugo.

Dobro je um koristiti konstruktivno postavljajući sebi pitanje –Šta je to šta ja mogu da uradim. U zavisnosti od toga koliko neku situaciju doživite kao kritičnu ili ne, vaš um će biti više ili manje sposoban da bude kreativan u traženju rešenja.

Naravno, uvek je potrebno dobro definisati šta je vaš cilj u nekoj situaciji. Kada to uradite onda um usmerite u pravcu traženja rešenja i prestanete sa reakcijama koje vas ne vode ka tome.

 

Luica Radivojević, NLP Trener