Stres posledice Siptomi NLP i stres

Opet taj stres. Evo kako ga smanjiti!

28/05/2019
  • iva
  • Blog
  • Коментари су искључени на Opet taj stres. Evo kako ga smanjiti!

Kako smanjiti stres nije jednostavno, posebno za savremenog čoveka. Jurimo rokove na poslu, upravljamo finansijama ili pokušavamo da održimo toplo porodično gnezdo. Ovo su redovne situacije sa kojima se susrećemo i uglavnom bar jednom dnevno se osetimo stresno.

Da bismo znali kako smanjiti stres, potrebno je utvrditi uzrok istog…

Da biste znali kako smanjiti stres, vrlo je bitno da utvrdite zašto osećate isti. Da li je to zbog posla, nedostatka vremena, ili možda zbog i jednog i drugog. U ovoj situaciji je vrlo bitno da povučete ručnu i da razmislite kako ćete upravljati svojim vremenom ubuduće.

Ne morate postavljati velike ciljeve, već svakodnevno zapisujte zadatke koje ćete ostvariti.

Tako ćete se osećati ispunjenijim svakog dana, jer završavate ono što ste zacrtali, a to svakako utiče na smanjenje stresa. S druge strane, na tom papiru zadataka mogu da se nađu i poslovni zadaci. Zapišite šta tog dana želite uraditi, kako ne biste sebe preopterećivali velikim brojem poslova u toku dana i stvarali sebi grižu savest koja dovodi do stresa.

Dakle, kako smanjiti stres nije lako i ostvaruje se postepeno. Samo počnite da delate i kroz neko vreme ćete videti da se osećate manje stresno, manje napeto, i čak ćete biti raspoloženiji.

Suština je ne forsirati sebe, već raditi onoliko koliko možemo i koliko stignemo u toku dana. 

Možda vas zanima i naš tekst na temu karijernog puta.

Kako smanjiti stres generalno u životu?

Jedan od ključnih aspekata u borbi protiv stresa jeste fizička aktivnost. Redovno vežbanje ne samo da poboljšava fizičko zdravlje, već i stimuliše otpuštanje endorfina, hormona sreće, pružajući osećaj zadovoljstva i relaksacije.

Paralelno s fizičkom aktivnošću, tehnike opuštanja su jedan od odgovora na pitanje kako smanjiti stres. Tehnike disanja, meditacija i progresivno opuštanje mišića mogu značajno umiriti nervni sistem, donoseći mir i jasnoću uma.

devojka cita kako smanjiti stres
devojka cita kako smanjiti stres

Osim toga, organizacija vremena i postavljanje prioriteta predstavljaju ključ za efikasno upravljanje stresom. Postavljanje realnih ciljeva, planiranje aktivnosti i sposobnost delegiranja odgovornosti omogućavaju bolju kontrolu nad životnim situacijama.

Važno je naglasiti i uticaj životnog stila i ishrane na nivo stresa. Pravilna ishrana bogata nutrijentima, redovan san i izbegavanje stimulansa poput kofeina i alkohola doprinose celokupnom blagostanju. Povezivanje sa prirodom, kroz šetnje ili vreme provedeno na otvorenom, takođe se pokazuje kao efikasno rešenje ako vas zanima kako smanjiti stres.

Socijalna podrška i komunikacija predstavljaju ključne elemente u ovom procesu. Razgovor s bliskim osobama ili stručnjacima, održavanje zdravih odnosa i uključivanje u grupne aktivnosti pružaju emocionalnu podršku i osnažuju pojedinca u suočavanju sa stresom. Aktivnosti poput hobija i umetničkog izraza takođe imaju terapeutski efekat, doprinoseći celokupnom osećaju zadovoljstva i smanjenju stresa.

U situacijama gde stres postaje hroničan, važno je prepoznati simptome i obratiti se stručnjaku za mentalno zdravlje. Terapeutske opcije i savremeni pristupi lečenju stresa pružaju dodatnu podršku i pomažu pojedincu da razvije dugoročne strategije za prevazilaženje izazova života.

Smanjenje stresa, dakle, zahteva holistički pristup koji obuhvata fizičko, mentalno, društveno i emocionalno blagostanje.

Jedna od metoda jeste i pohađanje NLP treninga, koji će vam pomoći da razrešite svoje misli i usmerite ih u pravom pravcu. NLP drže edukovani i licencirani učitelji koji su tu da vam odgovore kako smanjiti stres sledeći određene tehnike i metode. Vrlo je važno da organizam u celosti hranite jasnim, konkretnim i pozitivnim stvarima. Ali to ni malo ne znači da bi trebalo pomahnitalo da grlite sve oko sebe, volite čitavu planetu i histerično se smejete kako biste sakrili bol. Naprotiv! Živite u skladu sa sobom. Realno sagledajte i prihvatite situaciju. Procenite šta je najbolje što ste iz iste naučili, prihvatite je i nastavite dalje. 

>> A kako smanjiti stres na poslu?

U današnjem dinamičnom radnom okruženju, stres na poslu postaje sveprisutan izazov koji utiče na produktivnost, zadovoljstvo zaposlenih i opšte blagostanje. Kako smanjiti stres na poslu zahteva holistički pristup koji uključuje individualne napore zaposlenih, ali i organizacione promene. Evo nekoliko ključnih koraka koji mogu pomoći u stvaranju zdravijeg radnog okruženja.

  • Prvo i najvažnije, uspostavljanje jasnih i realnih očekivanja ključno je za smanjenje stresa. Transparentna komunikacija između rukovodstva i zaposlenih pomaže u izbegavanju nerealnih zahteva i smanjenju neizvesnosti koja često dovodi do stresa. Takođe, važno je pružiti resurse i podršku kako bi zaposleni bili u mogućnosti efikasno obavljati svoje zadatke.

Možda će vas zanimati i naš tekst na temu kako napredovati na poslu

  • Uvođenje programa za upravljanje stresom može biti od suštinskog značaja. Seminari, radionice i savetovanje mogu zaposlenima pomoći da se suoče sa stresom. Takođe, podsticanje radne kulture koja vrednuje ravnotežu između posla i privatnog života može značajno doprineti smanjenju opterećenja.
  • Fleksibilno radno vreme može biti ključni odgovor na pitanje kako smanjiti stres na poslu. Omogućavanje zaposlenima da prilagode svoje radno vreme ili radnu sredinu može poboljšati njihovu produktivnost i zadovoljstvo. Takođe, važno je podsticati redovne odmore kako bi se osiguralo održavanje energije i mentalnog zdravlja.
  • Uvođenje programa za fizičku aktivnost može biti efikasan način za smanjenje stresa među zaposlenima. Vežbanje ima dokazane benefite na mentalno zdravlje, pa čak i kratke pauze za istezanje ili šetnju tokom radnog dana mogu biti efikasni.

Suština je da rukovodstvo prepozna značaj mentalnog zdravlja zaposlenih. Podrška i razumevanje od strane menadžmenta mogu stvoriti atmosferu u kojoj zaposleni osećaju da mogu izraziti svoje brige i potrebe bez straha od negativnih posledica. Ako je potrebno da i od same kompanije potraže pomoć na pitanje kako smanjiti stres, ako osećaju isti.  

kako smanjiti stres