Stres na poslu, NLP i tehnike za stres

Stres na poslu – pretvorite ga u svoje oružje uspeha!

28/05/2019
  • iva
  • Blog
  • Коментари су искључени на Stres na poslu – pretvorite ga u svoje oružje uspeha!

Dan traje 24 časa, nažalost, a vi ste isplanirali svaki sekund i još vam vremena fali. Dakle na dnevnom redu je timski sastanak od 9h, sastanak sa novim klijentom od 11h, usput bi bilo dobro da platite one račune koji su zaostali od prošlog meseca pa i da zakažete večeru na kojoj bi trebalo da se pojavite do 20h. Između svega toga je niz poslovnih i privatnih aktivnosti koje morate smestiti negde.. nekad… I nakon iscrpnog trčanja od cilja do cilja jednostavno sagorite. Šta se tada desi? Kako napraviti balans između svih funkcija i obaveza koje imate?
Zapravo jednostavno je…


Stres na radu – vreme kiborga

Trčite da završite fax, da se zaposlite, odaberete pravac razvoja karijere, napredujete, edukujete se da biste napredovali još. Nije dovoljno. Nedostaje vam još jedna veština da bi dobili višu poziciju. Dobili ste je. Opet nešto nedostaje Uči… Radi…idi dalje… Govorite sebi – Ako ne uradim to, reći će -nisi uspešan. Mora još više da se radi, ulaže u sebe. I šta sa tim? Ko je odgovoran za nastanak stresa? Tačan odgovor je – VI! U želji da se dokažete (Kome tačno? Zašto vam je to važno?) izgubili ste sebe. Ne prepoznajete svoje potrebe i ciljeve.
Zastanite. Odmorite. Zapitajte se koju potrebu zadovoljavate svojim uspesima. Kako su one postavljene? Zašto vam je uspeh važan? Na ovaj način znaćete da prepoznate vlastite potrebe i da odredite prioritete. Povlačićete poteze koji su u skladu sa vama, a stres će izostati.

Kako izbeći stres

Na poslu ste. Dok pišete ponudu ramišljate o sastanku sa menadžerom, a u grudima i dalje osećate posledice od jučerašnjeg razgovora sa klijentom. Ulazite u stres. Niste sposobni da završite ponudu do kraja… U konfliktu sa vlastitim mislima zurite u kompijuter i odbrojavate vreme do sastanka. Nivo stresa sada je na maksimumu. Kako biste izbegli ovakve situacije, postoji jednostavna NLP tehnika, koju možete primeniti u svakom trenutku.

Zatvorite oči. Zamislite liniju. Na njoj odredite prošlost, sadašnjost i budućnost. Sada se fokusirajte na sve ono što vidite u sadašnjosti. Da li u skupu koji predstavlja sadašnjost vidite delove koji su vezani za prošlost? Ukoliko je odgovra da – grupišite sadržaj koji se tiče prošlosti i lagano ga prebacite na zamišljenjoj liniji u skup koji predstavlja prošlost. Ponovo se vratite na skup koji predstavlja sadašnjost. Da li u njemu vidite događaje koje se tiču budućnosti? Ukoliko je odgovor da, lagano ih grupišite i na vremenskoj liniji prebacite u skup koji grupiše budućnost. Ponavljajte postupak dok god u sadašnjosti ne budete imali događaj na koji ste trenutno fokusirani. U ovom slučaju to bi bilo pisanje ponude. Na taj način svoje vreme i fokus usresređujete na jednu stvar koja vam je važna. Osećate se rasterećeno, a rezultat rada će biti odličan.

Kako pobediti stres

Sa druge strane, iako postoje mnoge tehnike koje mogu sprečiti stres, postoje situacije u kojima je on neizbežan. Zapravo ukoliko pomerate sopstvene granice i radite izazovne stvari, on je pravi saveznik. Poslednja istraživanja pokazala su da se stres na poslu može iskoristiti na pozitivan način i pretvoriti u izvor produktivnostiPrisetite se trenutka kada ste ostvarili poslovni uspeh i odličan rezultat – da li vam je sters bio glavni izvor motivacije?
Odgovor je najverovatnije DA. Upravo je ovo pokazatelj da vi možete preuzeti kontrolu nad vlastitim emocijama i negativno stanje pretvoriti u pozitivno. Takođe, korišćenjem tehnike sidrenje možete u svom mozgu sačuvati ovo stanje. Kada se sledeći put budete našli pred sličnim izazovom, moćićete da prizovete emociju koja vas vezuje za stres ali ima pozitivnu konotaciju jer vas asocira na uspeh.

Fokusirajte se na ono što možete kontrolisati

Postoji milion stvari na koje ne možete uticati koliko god truda uložili. Zato je uzaludno da trošite energiju na iste. Fokusirajte se na stvari nad kojima imate kontrolu. Napišite listu stvari koje vam izazivaju stres i razvrstajte ih u dva kruga. Jedan krug neka sadrži one nad kojima imate uticaj a drugi one koje su izvan vaše kontrole. Prekrižite drugi krug i izaberite jednu konkretnu akciju koju ćete preduzeti kad god se nađete u stresnoj situaciji na koju možete uticati. Na ovaj način ignorisaćete suvišan stres, a sa druge strane bićete korak bliže cilju. Ukoliko želite više da pročitate o ovjoj tebi pogledajte blog Stres – Kako se rešiti stresa?

Na NLP Practitioner treningu uče se mnoge efikasne tehnike uz pomoć kojih ćete upravljati vlastitim emocijama, negativne misli pretvoriti u pozitivne, savladati različite fobije i strahove ili prepoznati svoje potrebe. Kao rezultat toga, znaćete tačne situacije koje vas uvode u stanje stresa i sa lakoćom ćete ih prevazići.

 

Više o treningu NLP Practitioner možete pogledati na linku:

NLP Practitioner