nlp blog samopouzdanje1

Tajna šifra za samopouzdanje

15/05/2015

Tajna o samopouzdanju, nije za sve.

Samopouzdanje ključ srećnog života, nije za one koji ga već imaju. 

Eh te definicije za samopouzdanje

Kako sama reč kaže:  samo-pouzdanje, ako si pouzdan sam sa sobom onda imaš samopouzdanje. Možemo i reći ako imaš pouzdanje u sebe, svakako imaš samopouzdanje.

Zvuči jako jednostavno kada sve ogolimo i postavimo u bazu, koren reči.

I jeste jednostavno kad vam je samopouzdanje izgrađeno i kad je deo vas. Pitamo se sad kako to iskustvo preneti drugima, koji žele da imaju samopouzdanje i na taj način im vratiti ono suštinsko što je potreba svih nas.

Izgraditi pouzdanje u samog sebe, osloniti se na svoje vrednosti, stavove, iskustvo i znanje i grabiti ka ciljevima, snovima i uobličiti svoj život po meri sebe je jedan od najčešćih ciljeva velike većine stanovnika planete Zemlje.

Tajna šifra da se povežete na samopouzdanje

I pitanje se nameće samo: Koji je tajni recept za to tako bitno samopouzdanje? Koja je tajna šifra tog Wi-Fi-ja? Eeeeeeee, duboki uzdah sledi…

Mene svi vide kao osobu sa samopouzdanjem, otud i sad delim svoje mišljenje na ovu temu.

Kažu ljudi da ja zračim samopouzdanjem, da imam taj stav i da imam tu snagu i energiju osobe sa samopouzdanjem.

Ček ček, ajmo redom, rekoše: zračenje, stav, snaga, energija…

Svaki pojedinac samopouzdanje  izjednačava sa nekim njemu bliskim pojmom, baš onako kako iz svog iskustva doživljava samopouzdanje.

Po meni je samopouzdanje osećaj i unutrašnji glas koji mi uvek kaže: “Možeš ti to”, a potom kroz telo prostruji neka fantastična energija i toplina, zlatne boje i isijava mi kroz svaku poru kože.

Mogla bih to nazvati i verom u sebe.

Kada jednom prihvatiš da šta god se desilo, biće dobro. Sve se dešava za naše dobro, kako god to izgledalo na prvi pogled, tada se javi osećaj koji oslobađa misli, kreativnost i daje snagu da se ide napred.

Nauči da imaš samopouzdanje

Sigurna sam da se samopouzdanje uči, i vi ste jedino tvorci istog. Meni je izučavanje NLP-a, kao i upoznavanje sebe kroz NLP metode, pomoglo u procesu jačanja i izgradnje samopouzdanja.

Vaše samopouzdanje možete izgraditi samo vi.

Kako??

OK, čujem vaše pitanje, strpljivo samo.

Kada potvrdite sami sebi više puta da šta god radili to radite dobro, da dobijate rezultate koje ste baš hteli. Pri tome su i svi oko vas zadovoljni vašim rezultatima. Rezultati su realni, merljivi i odlični kada se uporede sa rezultatima drugih.

Tada vi jačate i počinjete da vidite sebe na jedan dobar način, jedini ispravan.

To su bili idealni uslovi, priznajem, sve je išlo kao podmazano i rezultati su vidni.

Ajmo sad u život.

Svako od nas ima uspone i padove, teške momente i one bajkovite. Sigurno ima i onih kojima uvek teče med i mleko, i sigurno je da svako najbolje zna kako mu je.

I gde je sad suština?

Upravo u tim padovima, ostati jak i hrabar, prihvatiti ih i naučiti sve što se naučiti da iz nastale situacije. Rekla bih da je u tim momentima samopouzdanje bitno.

Da li se slažete sa mnom?

Ko sam i gde idem sa samopouzdanjem?

Osmislite prvo šta želite od sebe, kakva osoba želite biti na svim poljima svog delovanja. Kada ta slika bude kristalno jasna, slede koraci koji će je podržati i graditi.

Kada idete po viziji koju ste vi oslikali, vremenom učite o sebi i svojim stavovima, vrednostima, gradite iskustvo i naravno samopouzdanje.

Kad shvatite ko ste vi sami i kuda želite da stignete, počnu se otvarati jedna po jedna vrata. Na tom putu učite, sazrevate, bolje umete da sagledate stvarnost i još bolje da joj se prilagodite i uživate u istoj.

Verujem da vam samopuzdanje mogu pojačati vama bitne osobe, i sigurna sam da je izgradnja osnove ipak samo vaša.

Sve bitne odluke koje donesete sami, bićete više fokusirani da ih i ostvarite, i to itekako jača samopouzdanje.

Preuzimanje odgovornosti za svoje postupke, svoj život, kao i kada prestanete da se krijete iza drugih i hrabro gradite svoj put, potvrda je da imate samopouzdanje.

Snežana Knežević dipl.ecc
NLP Practitioner