Tajna uspeha NLP liderstvo karijera

Tajna uspeha i liderstvo – Moćna mama lider

26/06/2019
  • iva
  • Blog
  • Коментари су искључени на Tajna uspeha i liderstvo – Moćna mama lider

Iako u poslednjih nekoliko godina u medijima jača svest o ženama liderima, činjenica je da su žene još uvek u manjini kadu su u pitanju vodeće pozicije.
Prema istraživanju koje je sproveo Linkedin u oblastima kao što su proizvodnja i energija, žene se nalaze na manje od 20 odsto rukovodećih pozicija. U istraživanju se takođe navodi da je u toku protekle decenije procenat žena lidera porastao u proseku za nešto više od 2 odsto u 12 industrija.
Međutim, ima i dobrih vesti. Prema podacima iz Linkedin-a, postoje industrije koje su napravile značajan pomak usled sve većeg broja zapošljavanja žena na rukovodećim pozicijama. To uključuje delatnosti: nekretnina, finansija i pravne sfere.

Ko je i šta kaže Moćna mama lider!?

Tajna uspeha ne krije se u balansu

Sve češće na različitim konferencijama možete čuti govornike kako ističu da balans između privatnog i poslovnog života ne postoji. Evo i zašto. U svetu koji se brzo menja ,,uravnotežena odvojenost” nije održiva. Neki od govornika smatraju da ravnoteža između privatnog i poslovnog života nije primarna ljudska potreba, već da ljudi žele da budu prihvaćeni, voljeni, srećni i zadovoljni. Ukoliko se zadovolje ove potrebe, čovek će biti ispunjen, a model ravnoteže pada u drugi plan. Takođe žene koje su lideri istakle su da postoje dani kada im je posao u fokusu i spremne su da provedu i 12 sati radeći kao što postoje trenuci kada su više okrenute deci i porodici. Smatraju da tajna uspeha leži u stavu da karijeru i obaveze koje ona sa sobom nosi posmatrate kao sastavni deo života i celokupnim vremenom upravljate na osnovu prioriteta (nekada je to karijera, nekada porodica, prijatelji, ili vi sami).

Liderstvo je pitanje ličnog stila

Dr Teal McAteer profesorka Ljudskih resursa i menadžmenta na kanadskom Univerzitetu McMaster ističe: ,,Razvoj liderstva mora početi sa učenjem – Kako voditi sebe? To podrazumeva istraživanje kritičkog pitanja „ko sam ja kao vođa“ u privatnom i profesionalnom životu.”

Pre nego što se fokusirate na to kako voditi druge bilo iz uloge roditelja koji vodi decu ili iz uloge poslodavca koji vodi zaposlene – trebalo bi da prepoznate svoje snage i autentične sposobnosti. Na taj način znaćete kako da u prvi plan istaknete svoje kvalitete i postavite održivu strategiju liderstva u kojoj ćete se osećati prijatno i sigurno.

Liderstvo i pedagogija idu zajedno

U intervju za list Forbes direktorka Open Table-a i majka dvoje dece, Christa Quarles izjavila je: ,,Majčinstvo me je naučilo kada da nastavim da guram, a kada da pustim.” Istina je, roditeljstvo se bori sa dihotomijom kada ćete gurati svoje dete i kada ćete ga pustiti da upravlja svojim pravcem. Kroz lični primer navodi: ,,Moja dva dečaka (u dobi od 9 i 6 godina) su veoma društveni, vole sport i školu, takođe misle da su mudriji nego što jesu. Nisu svesni šta još ne znaju. Moj cilj je da im omogućim da budu nezavisni, da rade ono što vole i da imaju smislene veze sa drugim ljudima. Osećam da je moj posao da ih gurnem na trening hokeja čak i kada ne žele da se probude u 6 ujutru da bi stigli tamo. Ali i da im dopustim da spakuju svoj ranac čak i ako to znači da bi mogli zaboraviti domaći zadatak. Na taj način uče se odgovornošću i samostalošću. Kako rastu, sve je teže održati ovaj balans. Smatram da isti princip važi i za moje zaposlene u Open Table-u. Želim da moji timovi razmišljaju samostalno i agresivno vodeći se svojim ciljevima. Trebalo bi da imaju dovoljno petlje da istraže sopstvene ideje i razviju sopstvene hipoteze ali i da ih prezentuju uzdignute glave.” Ona smatra da je oštra ravnoteža između gurnuti i pustiti ono što definiše efikasno vođstvo.

Razmislite o svojim strategijama roditeljstva. Koja strategija vam je dala najbolje rezultate i zašto? Pomenutu strategiju možete uspešno primeniti i u razvoju svog tima. Ne zaboravite, iste resurse koristite kao lider svojoj deci, prijateljima ili kolegama. Mnoge NLP tehnike zasnovane su upravo na principu da mi imamo sve potrebne resurse za delovanje, neophodno je samo da ih osvestimo.

Okrenite se ljudima koji inspirišu

Sigurno u svom okruženju imate devojke i žene koje su podjednako uspešne u vođenju porodice ali i vođenju kompanije. Koja je tajna njihovog uspeha?

Tori Burch je uspešna modna dizajnerka, izvršna direktorka, glavna kreativna direktorka svog brenda Tory Burch LLC i žena koja ima misijiu da razbije stigmu ženskih ambicija. I to ne samo onih koje se ogledaju u karijernom napredovanju već i ambiciji da odgaje decu sa integritetom ili da se odvaže i ostvare ciljevi do kojih im je stalo. Njena Fondacija Tory Burch pokrenula je inicijativu #EMBRACEAMBITION koja okuplja lidere u biznisu, zabavi, politici i novinarstvu kako bi razgovarali o napredovanju žena u tim industrijama. Takođe, cilj fondacije je da podrži razvoj žena u preduzetništvu i na vodećim pozicijama. Takođe, Tory Burch je majka troje dece.

Sigurni smo da i vi imate žensku figuru koja vam je uzor, možda je to neko iz vašeg bliskog okruženja ili neko koga uopšte ne poznajete. Uvidite strategiju njenog uspeha i modelujte je.

Modelovanje – tajna uspešnih ljudi

Osnovna pretpostavka na kojoj je NLP nastao glasi: ,,Uspeh ima strukturu”. To praktično znači da svako može da razmišlja, kao na primer, osoba koja mu je uzor i primenjuje njene načine razmišljenja, ukoliko to želi. U NLP-u, proces prepoznavanja strukture uspeha naziva se modelovanje. Uspešnim modelovanjem bićete u prilici da ostvarite slične rezultate kao i osoba koju modelujete. Naravno, dajući tome lični pečat.
Drugim rečima, sve što je neko uradio moćete i vi. Osvrnite se oko sebe. Prepoznajte osobu koja vas inspiriše i krenite u akciju.

Ukoliko ste žena koja želi da ojača svoje liderske veštine i uspešno vodi svoju porodicu i kompaniju ili tim – NLP Practitioner trening je naša preporuka. Tokom 18 trening dana koji su raspoređeni u 6 meseci imaćete dovoljno vremena da se posvetite sebi, pepoznate svoje potrebe, postavite ciljeve koji su vama važni i postanete Moćna mama lider. Sledeći NLP Practitioner trening zakazan je za 21. septembar 2019. godine u Beogradu. U tekstu Put do uspeha – Investiranjem u sebe investirate u svoj biznis, možete pročitati šta su naši polaznici istakli kao glavni benefit NLP Practitioner treninga.