blog startup

Tri saveta za početak rada na svojoj startup priči

20/01/2015

Koliko maštate? I to onako da se opustite potpuno i da probudite ono dete u sebi koje ne poznaje granice. Dete koje se bori sa zmajevima, koje ima zamišljene drugare i sestre sa kojima radi sve što možda u realnom svetu izgleda nemoguće ili dete koje je ledena kraljica i koje jednim pokretom ruku sve može da zaledi.

d

Malo nam je teško da sve to pokrenemo. Opet, u isto vreme preko potrebno za početak dobrog projekta. Da bi obogatili viziju ka kojoj idemo potrebno je da što bolje oslikamo ideje i ciljeve, da pružimo slike našem velikom mozgu, jer on je taj koji će dalje da pravi razne puteve do te vizije.

1. Definišite cilj

Početak svakog startup-a ili bilo kod preduzetničkog poduhvata karakteriše ideja. Vizija. Mesto gde želimo da budemo jednog dana. Ta naša vizija se sastoji od puno manjih ciljeva. Naši ciljevi su kontrolne tačke koje nas vode do vizije.

2. Postavite pitanja

Ključna stvar koja nam pomaže kod definisanja ciljeva jesu dobro postavljena pitanja. I to otvorena pitanja (kako, gde, zašto …), tj pitanja koja dalje pokreću komunikaciju i naš mozak koji opet pravi slike i dolazi do konkretnih koraka:

  • Šta se sve nalazi na mome cilju?
  • Šta vidim, čujem ili osetim?
  • Šta želim da postignem ovim projektom?
  • Zašto mi je to bitno?
  • Kako ću znati da sam došao/la do cilja?
  • Ko sve učestvuje u ovome? I na koga sve može da utiče ova moja priča?

3. Pokažite cilj vašem mozgu

Ne znam da li ste znali: vaš mozak ne prepoznaje razliku između onoga o čemu maštate i onoga što je stvarno! Što detaljnije razložite svoj cilj tako da ga dobro vidite, čujete i osetite on postaje bliži, stvarniji i mozak pravi svoj lični program kako će doći do tog cilja tj dolazimo do načina kako ćemo ostvariti taj cilj – akcioni koraci, svi oni načini KAKO nešto radimo.

Sad ste pred vratima avanture koja će u sebi imati raznih elemenata, uspona, padova i u kojoj kao i svaki heroj morate pronaći najboji i pravi put.

Josip Bošnjaković
NLP Master Trener