5 koraka do komunikacione vestine

U 5 koraka do komunikacione veštine – može svako

15/06/2015

Komunikacione veštine iz drugog ugla

Kada sam na NLP-u  osvesetila da postoje tri perceptualne pozicije, baš na sve gledam iz tri ugla. Sve izgleda mnogo drugačije i daje slobodu i pojačava kreativnost. Stvarnost ima 4D dimenziju.

Posmatram ljude oko sebe dok sedim u ležaljci i gledam u more, muzika je u pozadini, moćan ženski vokal ispunjava topli vazduh. Plavetnilo ispred. Upravo čujem kako je neko uskočio u vodu. Stopala u toplom pesku, sunčevi zraci greju i obasjavaju sa desne strane, jer je sad već kasno popodne. Milina jedna, život je predivan.

Kako sam ovde već peti dan, do sad sam  sa osobljem plažnog bara iskomunicirala tako da se sad i ovde osećam kao u svom dvorištu.

Možda je komunikacione veštine potrebno naučiti, a možda su one već u nama i samo ih treba primenjivati, videćemo.

Komunikacione veštine topla voda ili misterija?

Komunikacija ima mnoge definicije i mnoge oblike i jedino u čemu se svi slažu je: da bismo govorili o komunikaciji potrebno je da imamo pošiljaoca poruke, poruku i primaoca poruke. To su elementi komunikacionog modela.

Veština je nešto što uspešno radimo bez napora i prevelikog razmišljanja. Nešto što se većim brojem ponavljanja iz svesnog podhrani u nesvesno i onda mi to primenjujemo bez da više o tome svesno razmišljamo. Vešti ste da zavežete pertlu?

Obzirom da smo ljudska bića, umemo da govorimo, i uslovno rečeno vrlo često komuniciramo, ponavljamo tu radnju. Bilo bi sasvim normalno da imamo i da smo i usvojili komunikacione veštine.

A otkud onda toliko nesporazuma, svađa, neprijatnih momenta  i još više kurseva, treninga i literature o komunikacionim veštinama?

Moj put do komunikacione veštine – nije za sve.

U mom indeksu stoji ocena 10 iz neverbalne komunikacije, to je bila tema mog diplomskog rada, i posvetila sam mu se tako što sam sedela 9 meseci u Matici Srpskoj i sve pročitala što postoji napisano na tu temu. Mnogo bitnih informacija sam tada saznala.

Vremenom sam prolazila razne obuke i seminare vezane za komunikacione veštine. I tek prošle godine, nakon bukvalno 20 godina aktivnog skupljanja znanja vezanih za komunikacione veštine, tek posle proživljenog NLP Practitoner-a meni sad iskreno sve izgleda jednostavno i logično.

NLP mi je pomogao ono jedino i najbitnije: da svoja znanja i počenem da primenjujem. Uvezao je sve neurone na pravi način, i osposobio me uživam i znam komunikacione veštine, upravo tako što ih koristim.

Volela bih da sa mnom svi dele isto mišljenje o jednostavnosti i logičnosti koje nose komunikacione veštine.

I da komunikacija kod svih vas uvek teče i stvara atmosferu prijatnosti i sreće.

Bitno je da vi komunikacione veštine možete naučiti mnogo brze i lakše.

Moj put je bio moj izbor.

5 u 1 i gotovo – spremno, servirajte komunikacione veštine

Da vas ohrabrim, da biste imali komunikacione veštine, i bili uspešni u komunikaciji treba vam samo znanje par bitnih elemenata i dobra volje.

Iskustvo ćete steći, kao i komunikacione veštine lako i brzo.

Sve što ću nabrojati je jednako važno i može da utiče na ishod komunikacije.

Prvo i najbitnije je da znate šta tačno želite da prenesete kao informaciju osobi koja je preko puta vas, na drugoj strani žice, mail-a ili ti bilo kojeg medija komunikacije.

Drugo, kad osmislite šta je ono što želite preneti, pre plasiranja poruke razmislite sa kim komunicirate. Stavite se na blic u kožu te osobe.

Treće, prilagodite rečnik osobi kojoj se obraćete. Koristite reči i izraze koje osoba razume. Bitno je da vas razume i da se oseća prijatno.

Kada je rečnik jako stručan, drugačiji,  izazivate osećaj frustracije kod sagovornika, verujem da vam to nije cilj?

Četvrto, da biste koristili dobar rečnik, malo se posvetite slušanju, dozvolite sebi da čujete kako osoba razmišlja, govori.

Pažljivo slušanje je ključ mnogih rešenja i daje vam dobar uvid u sve što vam predstoji.

Peto, kada izgovorite sadržaja poruke, pratite reakciju sagovornika, ako je rekacija u skladu sa vašim očekivanjem, i ako je sadržaj poruke prihvaćen i shvaćen baš kako ste vi želeli, sve je OK.

U slučaju da sagovornik odreaguje na vama zbunjujući način, burno, ili tome slično, zastanite, postavite pitanje da proverite šta je tačno uznemirilo sagovornika i pojasnite još jednom sadržaj vaše poruke.

Važno je ostati miran i dati vremena da sadržaj bude shvaćen baš onako kako ste vi to hteli.

Umesto zaključka

Verovatno znate, nije zgoreg ponoviti: vašu poruku 55% prenosi vaš govor tela, 38% vaš glas i svega 7% sam sadržaj vaše poruke.

Obratite pažnju na svoje telo, drženje tela, izraze lica, umekšajte i utišajte malo ton glasa i pratite promene.

Opustite se i unesite malo više sebe u svaku komunikaciju, prihvatite za početak ovih 5 koraka i vidno ćete primetiti razliku u kvalitetu komunikacije.

Komunikacione vešine će postati vaša rutina i atmosfera prijatnosti će biti tu.

Želite li da vam je uvek prijatno?

Ako vam se tekst koji ste pročitali dopao i mislite da bi pomogao nekom ko je vama bitan, prosledite ga vašim prijateljima.

Snežana Knežević dipl.ecc
NLP Practitioner