nlp blog Da li je NLP dobra investicija

Kako tražiti povišicu plate? Primenite ove tehnike u razgovoru sa šefom.

01/12/2019

Povišica – kako je tražiti?

Pregovaranje u vezi sa povišicom nije ni malo lako. Koliko god jaku želju da imate, niko nije previše uzbuđen kad mora da zakaže sastanak sa šefom i pregovara za veći novac koji smatra da zaslužuje.

Predstavljamo vam nekoliko saveta kako traziti povisicu plate:
  • Obraćajte se šefu oponašajući njegovo ponašanje

Ovo je opšte poznata tehnika koju koriste mnoge prodajne i poslovne organizacije danas. Osnovni način za poboljšanje usaglašenosti sa sagovornikom je praćenje njegovog govora tela. Šta to tačno znači? Obraćajte se šefu koristeći njegove gestikulacije, način govora, ritam disanja, iskustvo, interesovanja, strategije, stavove… jer ljudi vole ljude koji su im slični. Time šaljete poruku: mi smo isti. Obično, ova tehnika rezultira pozitivnim ishodom, međutim, budite obazrivi i vodite računa da pokreti ne budu nagli i upadljivi jer se ovde radi o finom uklapanju. Ukoliko šef svesno primeti da ga kopirate, možete u potpunosti razbiti usaglašenost koju ste sa njim stvorili.

  • Postavite pitanje tako da u njemu bude sugestija

Kako bi bilo da koristite određeni skup reči kojima se obraćate nesvesnom delu mozga i sugerišete da vam poveća platu? Probajte! Kada kažete ,,Pitam se da li biste mogli da mi povećate platu“ njegova nesvesna reakcija je da čuje komandu ,,povećate platu“ i izvrši je. Uvek se potrudite da u vašem pitanju bude sugestija, jer kad ona izostane, kao npr. u izjavi: ,,Smatram da zaslužujem veću nagradu za svoj trud“ ova tehnika neće imati dejstvo. Komanda se izgovara tako što se na kraju spušta ton. Ovo ne znači da će šef kao izmanipulisani robot uraditi to što se od njega očekuje, međutim ova tehnika i te kako povećava verovatnoću da dobijete povišicu.

  • Koristite negaciju u svojim rečenicama jer je ljudski mozak ne prepoznaje

Odrične naredbe funkcionišu kao i pozitivne zato što naš mozak ne poznaje negaciju. Naše ,,nesvesno“ jednostavno ignoriše negaciju. Ove naredbe možete koristiti skrivene u dugačkim rečenicama jer kada se naredbe ubace u širi rečenični kontekst sagovornik neće primetiti da su one date. Na primer: ,,Ne tvrdim da je pravo vreme za povišicu i ne smatram da moram odmah da je dobijem. U ovom trenutku se pitam kako bi bilo da o tome razmislite.“ Ove naredbe su jedna od hipnotičkih tehnika za “usađivanje” određene misli u um druge osobe a da ona toga nije svesna. Drugim rečima, to je za nju potpuno neprimetno za razliku od rečenice gde kažete: ,,Voleo bih da imam veću platu“.

  • Omogućite šefu lažnu slobodu izbora

Omogućite svom šefu iluziju slobode izbora tako što ćete koristiti dve izjave povezane veznikom ,,ili“ i time mu dati mogućnost da bira. Bilo koji njegov izbor dovodi do vašeg rezultata. Npr: ,,Da li želite da pričamo o mojoj povišici sada ili kasnije?“ Postavite pitanje tako da vam odgovara bilo koja opcija koju on izabere.

  • Koristite seriju izjava gde će šef odgvoriti sa ,,DA”

,,Da” set je serija izjava ili pitanja na koje šef odgovara ili pomišlja ,,da, da, da…”. Time se otvara podloga za trenutak kada ćete dodati ključno pitanje, vama važno, na koje će šef isto odgovoriti sa ,,da”. Na primer: Složićete se da sam doneo firmi profit od X eura, da sam ostajao svaki drugi dan prekovremeno, da sam doveo 20 novih klijenata sa kojima svakodnevno sarađujemo i zato smatram da sam zaslužio povišicu… Nadamo se da smo vam sad otkrili nekoliko korisnih saveta kako traziti povisicu plate.

Svakoj veštini je potrebna vežba pa se tako i ove tehnike mogu usavršiti na NLP treningu organizovanom od strane NLP Centra namenjenom upravo za unapređenje komunikacije, postavljanje ciljeva ili kreiranje strategije za njihovo ostvarenje. Najbolji način za usavršavanje tehnika je svakodnevna primena kojom ćete vrlo lako dostići nivo profesionalca i tako okrenuti svaki razgovor u svoju korist.

Novi trening NLP Practitioner održaće se 29. februara u NLP Centru. Više informacija možete saznati klikom na link.