09/03/2018
Ukoliko ste nezadovoljni poslom koji trenutno radite i svaki radni dan započinjete mišlju kako bi bilo lepo da date otkaz i počnete iz početka, ukoliko se to nezadovoljstvo preslikava i na druge oblasti vašeg života i niste srećni – postavite sebi pitanje : Šta me sprečava? Zašto nešto ne preduzmem po tom pitanju?

Često se prilikom same pomisli na promenu nečega u životu bilo na poslovnom ili na ličnom planu javljaju takozvane “lažne barijere” koje nas sprečavaju da napravimo prvi korak i izadjemo iz onoga što nas više ne čini srećnim.

Šta su to neke prepreke kod pomisli na promenu u karijeri?

1.”Gde sad da menjam posao u ovim godinama?”

Zvuči li vam poznato? Šta uopšte znači ova predrasuda? Ukoliko je pogledamo sa pozitivne strane, rekli bismo da godine nose iskustvo sa sobom i apsolutno nam mogu biti prednost u smislu počinjanja nečeg novog, obzirom na to da ste dosta toga već prošli. Dakle, ovo samo treba da vam bude dodatan podsticaj.

2.”Situacija u zemlji je nikakva i nije momenat za započinjanje biznisa.”

Ova rečenica bi mogla biti tačna za neke oblasti. Složićemo se da neka zanimanja ili usluge izumiru i isto tako druga se radjaju i razvijaju. Zato pogledajte malo šire i dalje od svoje svakodnevnice. Opcije i prilike postoje, samo ih treba istražiti. Dakle, prestanite da mislite o tome šta ne može i krenite u potragu za mogućnostima.

3.”Ovde nema posla za poštene ljude”

Ovu izjavu čujemo skoro svakodnevno i kada bi bila tačna oglasi i sajtovi bi bili prazni, agencije za “lov na talente” bi morale da spakuju kofere i stave ključ u bravu. Da li je lako pronaći dobar posao – nije. Da li je moguće – naravno da jeste, ukoliko jasno znate šta tražite i kako to treba drugima da pokažete.

4.”Nemoguće je raditi ono što volite”

Još jedna predrasuda koja često kruži. Opet se slažem da nije lako i ako jasno definišete šta je to što stvarno volite i želite da radite, koje veštine su vam za to potrebne, istražite opcije kako da ukrstite želje, potrebe, veštine i finansijski aspekt svega toga, doći ćete do rešenja kako da radite posao iz vaših snova. Moguće je! Sigurna sam da poznajete ljude koji su u tome uspeli!

5.”Šta sad, zar da bacim godine učenja i sticanja znanja i sve počnem iz početka?”

Velika je verovatnoća da ćete najveći deo prethodno stečenog obrazovanja i znanja, kao i iskustva moći da iskoristite i na novom poslu. Manje više, princip je sličan – svi mi prodajemo nešto (proizvod ili uslugu), radimo sa ljudima na ovaj ili onaj način. Dakle. veštine komunikacije i prodaje su univerzalne a verovatno da postoje još i mnoge druge. Sličnosti su veće nego što nam se čini na prvi pogled koji je obično iz negativnog aspekta i pod uticajem sila otpora koje nas drže vezane za staro.

Većina razloga i barijera koje nas sprečavaju da napravimo promenu u karijeri su “lažne”, blokiraju nas i drže na mestu koje nam je poznato, pa makar i po cenu da smo konstantno nezadovoljni.

Nemojte dozvoliti da život prolazi pored vas i da se lepe stvari dešavaju nekim tamo drugim ljudima. Preduzmite nešto već danas, porazgovarajte sa sobom da li ste srećni na sadašnjem poslu. Ukoliko je odgovor NE, razmislite o razlozima i opcijama, jer moguće je biti srećan i raditi posao koji volite!

Srećno!!!

P.S. Kada budete spremni da ozbiljno radite na svom ličnom i profesionalnom razvoju, pročitajte više o treningu NLP Practitioner u NLP Centru. Više informacija na linku
Saznajte više

marijaMarija Branovački
NLP Trener i sertifikovani profesionalni kouč Erickson Koledža

Pročitaj još

Pročitaje članke sa sličnom temom.