Promena u karijeri, karijera, razvoj

Planiranje karijere – Želite promenu u karijeri? Šta vas sprečava?

09/05/2019
Ukoliko ste nezadovoljni poslom koji trenutno radite i svaki radni dan započinjete mišlju kako bi bilo lepo da date otkaz i počnete iz početka, ukoliko se to nezadovoljstvo preslikava i na druge oblasti vašeg života i nestrpljuvo želite odmah da promenite sve ali se plašite – postavite sebi pitanje: Šta me sprečava? Zašto nešto ne preduzmem po tom pitanju?

Često se prilikom pomisli na promenu nečega u životu ,bilo na poslovnom ili na ličnom planu, javljaju takozvane “lažne barijere” koje nas sprečavaju da napravimo prvi korak i izađemo iz onoga što nas više ne ispunjava.

Da li su vam ove predrasude poznate?

1.“Kako da menjam posao u ovim godinama?”

Imate izbor –  da nastavite dalje da sažaljevate sebe i mrzovoljno odlazite na posao do penzije ili da okrenete stvar u svoju korist! Šta birate? Ukoliko realno sagledate situaciju, godine nose iskustvo i apsolutno vam mogu biti prednost prilikom započinjenja nečeg novog. Da li znate da je stah od nepoznatog jedan od najvećih uzročnika stresa? Dakle, iskustvo koje imate trebalo bi da vam bude dodatni podsticaj.

2.”Situacija u zemlji je nikakva i nije momenat za započinjanje biznisa.”

Ova rečenica bi mogla biti tačna za neke oblasti. Složićemo se da neka zanimanja ili usluge izumiru i isto tako nova nastaju i razvijaju se. Zato pogledajte malo šire i dalje od svoje svakodnevice. Opcije i prilike postoje, samo ih treba istražiti. Jednu stvar bi trebalo da znate, možete otići u drugu zemlju koja ima daleko veću ekonomsku stabilnost i uređeni sistem. Međutim, budite svesni da tamo idete sa sobom. Promena okruženja neće uticati na promenu vaših uverenja i načina razmišljanja. Zato, izađite iz okvira “ne može” i krenite u potragu za mogućnostima.

3.”Ovde nema posla za poštene ljude”

Ovu izjavu čujemo skoro svakodnevno i kada bi bila tačna oglasi i sajtovi bi bili prazni, agencije za “lov na talente” bi prestale sa radom. Da li je lako pronaći dobar posao – nije. Da li je moguće – naravno da jeste, ukoliko jasno znate šta tražite i kako bi to trebalo drugima da pokažete. Za početak sredite svoj CV i LinkeDin profil, povežite se sa ljudima i krenite u akciju!

4.”Nemoguće je raditi ono što volite”

Još jedna predrasuda koja često kruži. Opet se slažemo da nije lako i ako jasno definišete šta je to što stvarno volite i želite da radite, ali nije nemoguće. Odredite koje veštine su vam za to potrebne, istražite opcije kako da ukrstite želje, potrebe, veštine i finansijski aspekt svega toga i doći ćete do rešenja. Moguće je! Sigurni samo da poznajete ljude koji su u tome uspeli!

5.”Šta sad, zar da bacim godine učenja i sticanja znanja i sve počnem iz početka?”

Velika je verovatnoća da ćete najveći deo prethodno stečenog obrazovanja i iskustva moći da iskoristite na novom poslu. Manje više, princip je sličan – svi mi prodajemo nešto (proizvod ili uslugu), radimo sa ljudima na ovaj ili onaj način. Dakle, veštine komunikacije i prodaje su univerzalne. Sličnosti su veće nego što nam se čini na prvi pogled koji je obično iz negativnog aspekta i pod uticajem otpora koji nas koči.

Srećno!!!

Većina razloga i barijera koje nas sprečavaju da napravimo promenu u karijeri su “lažne”, blokiraju nas i drže na mestu koje nam je poznato, pa makar i po cenu da smo konstantno nezadovoljni.

Nemojte dozvoliti da život prolazi pored vas i da se lepe stvari dešavaju daleko od vas. Preduzmite nešto već danas. Budite iskreni pema sebi – da li ste zadovoljni trenutnim radnim mestom? Ukoliko je odgovor NE, razmislite o razlozima i opcijama. Sasvim je normalno raditi posao koji volite!

Ukoliko želite da naučite efikasne tehnike koje će vam pomoći da konačno dobijete unapređenje koje zaslužujete, pridružite nam se 6. novembra na NLP praktičnim vežbama. Iz ugla HR-a i upotrebom NLP- metodologije dobićete efikasnetne i konkrtne savete za ostvarenje karijernog cilja.