NLP Practitioner trening

Živim život kakav želim i uživam u tome! – Bojana Zdravković

24/07/2019
  • iva
  • Blog
  • Коментари су искључени на Živim život kakav želim i uživam u tome! – Bojana Zdravković

Čini mi se da sam se oduvek (svesno ili nesvesno) vodila uverenjem da svako od nas ima odgovornost da svakog dana, meseca, godine, radi na sebi i napreduje kao ljudsko biće. Možda sam se zato jako rano zainteresovala za psihologiju i poželela da proučim međuljudske odnose u praktičnom smislu.

Ljudi koji me poznaju, znaju da nisam impulsivna osoba. Međutim, jednog oktobarskog dana 2018. godine, slučajno (ako verujete u slučajnosti) sam naišla na obaveštenje o NLP Practitioner treningu koji bi krenuo narednog meseca. Istog dana sam kontaktirala kompaniju i obavila jako prijatan, zanimljiv i osvežavajući razgovor sa predstavnicom NLP Centra. U tom periodu života bila sam rešena da počnem da verujem svojoj intuiciji. U ovom slučaju, sve mi je govorilo da se prijavim što pre.

Od prvog dana, upijala sam gomilu informacija o samom NLP-u, ali i o polaznicima iz svoje grupe. Bilo je neverovatno osveženje pričati sa istomišljenicima i razmenjivati ideje o komunikaciji, psihologiji, obrazovanju, moralu, životu, snovima, strahovima, ciljevima. Nakon svakog modula osećala sam snažnu inspiraciju da radim na svojim ciljevima, ali i da poboljšam odnose sa bitnim ljudima u svom životu. Shvatila sam gde sam grešila u komunikaciji sa porodicom i prijateljima i uspela da osvestim neke šablone ponašanja i razmišljanja kod sebe, a i kod svojih bližnjih.

U takvim razgovorima pomogla su mi najviše ‘metamodel’ pitanja, koja su toliko jednostavna i isto toliko efektna. Ona služe da osoba preispita određena uverenja ili mišljenja i samim tim objektivnije sagleda svaku situaciju. Na primer, meni su ta pitanja pomogla da osvestim svoj perfekcionizam i preispitam uverenja koja ga izazivaju.

Nakon završetka NLP Practitioner treninga osvrnula sam se na prethodnih 6 meseci i shvatila koliko sam naučila, obrisala, osvestila i osnažila u svojoj ličnoj filozofiji. Rekla bih da je ubedljivo najznačajnija novina u mom životu bolje razumevanje sebe i svoje okoline, kao i novorođena želja da pomeram svoje granice i napuštam zonu komfora i samim tim živim život kakav želim i u kome uživam.

Bojana Zdravković
Profesorka engleskog jezika