06/06/2018
Kada posmatramo sa strane, navika da čovek sabotira sebe deluje kao lako rešiv problem. Polazimo od toga kako se cela situacija može prevazići u dva koraka. Prvi – da spoznamo zašto stojimo sebi na putu uspeha. Drugi je da odlučno kažemo – Dosta sa tim! Međutim, problem je ipak daleko složeniji. Neophodno je da duboko zadremo u svoju podsvest i shvatimo zašto podmećemo sebi nogu.

Zašto uopšte i dolazi do lične sabotaže?

Okidač ličnog sabotiranja je sukob između svesnog uma (logički deo – koji te podseća na obavljanje svakodnevnih aktivnosti) i podsvesti (emocionalni deo – koji impulsivno i nekontrolisano reaguje). Dakle, do sabotiranja dovodi konflikt između onoga što se od nas očekuje i onoga što zaista želimo.

Kako se suočiti sa samo-sabotažom i odbaciti je kao model ponašanja?
Promeni uverenja koja te ograničavaju

Henri Ford je rekao ,, Bez obzira na to da li tvrdiš da nešto možeš da uradiš ili tvrdiš da ne možeš da uradiš – U pravu si! Zato je važno da preispitaš svoja uverenja. Ako osetiš da te koče u bilo kom segmentu, zameni ih. Neka nova uverenja budu u skladu sa tvojim potrebama. Na taj način rezultat neće izostati.

Pomeri fokus sa svojih mana

Ti imaš kontrolu nad svojim mislima i emocijma. Kada to osvestiš moći ćeš da kontrolišeš misaone procese svog uma. Imaćeš sposobnost da utišaš ton ,,negativnog čovečuljka“ u svojoj glavi i usredsrediš se na svoje pozitivne strane. Kada fokus usmeriš na svoje kvalitete više ćeš vremena posvetiti njihovom daljem razvoju. Na ovaj način, moći ćeš da se usavršiš u onoj oblasti koja je kompatibilna sa tvojim željama i sposobnostima. Takođe, radeći samo na korekciji svojih mana, dolaziš do stadijuma gde su sve tvoje osobine, veštine i sposobnosti prosečne. Postigni izvrsnost u nečemu.

Odlaganje ne donosi rezultate

Svako organičavanje sebe i stajanje u mirnoj luci ne vodi ka napredovanju. Ukoliko želiš da izađeš iz tog okvira, pokreni se odmah. Umesto da rasipaš energiju na sabotažu sopstvenih šansi za uspeh, preusmeri je na rešavanje problema. Mnogo je lakše suočiti se sa svojim strahovima nego uporno odustajati pre nego što uopšte pokušaš.

Budi svoj najbolji prijatelj

Sabotiranje samog sebe nastaje iz straha da najbolje što možemo nije dovoljno dobro. Razmisli o načinu na koji komuniciraš sa sobom u tim trenucima. Ukoliko ti je ton prestrog i samokritičan, zapitaj se da li bi se na isti način obratio prijatelju kojeg želiš da bodriš i podržiš na putu ka cilju?

Veruj u sebe i ono za šta si sposoban

Svakome od nas se desilo da posumnja u sebe i to je u redu. Problem nastaje onda kada je ovaj obrazac ponašanja konsantan i negativno se odražava na naš poslovni uspeh. Postoji jednostavno rešenje za izlaz iz ove situacije.

Hajde da zajedno uradimo malu vežbu. Ona će ti pomoći da se vratiš na željeni pravac kretanja:

  • Podseti se situacije u kojoj si bio najponosniji na sebe.
  • Opiši datu situaciju sa što više detalja.
  • Kakve emocije je ta situacija izazvala kod tebe?
  • Dozvoli sebi da te emocija obuzme.

Na ovaj način uvek možeš upravljati svojim emocijama. Vežbu možeš koristiti u različitim poslovnim i privatnim situacijama kada osetiš potrebu da ti nešto nedostaje ili da nešto možeš bolje. Zapamti, svaka promena je moguća samo je važno da budeš svestan šta želiš da promeniš i zbog čega.

Mi te pozivamo da nam se pridružiš na NLP Practitioner treningu koji možeš da slušaš u nekom od gradova u kojima se održavaju naši NLP treninzi.Na treningu ćeš raditi na promeni svojih obrazaca ponašanja, usvajanju najboljih komunikacionih tehnika i planiranju svojih dugoročnih i kratkoročnih ciljeva. Svakako će doći trenutak kada će promena biti neophodna. Možda je sada pravo vreme da se promena desi!
nlpfts

Pročitaj još

Pročitaje članke sa sličnom temom.