nlp blpg prkini da sabotiras

Prestani da sabotiraš samog sebe – u 5 LAKIH KORAKA

06/03/2019
Kada posmatramo sa strane, navika da čovek sabotira sebe deluje kao lako rešiv problem. Polazimo od toga kako se cela situacija može prevazići u dva koraka. Prvi – da spoznamo zašto stojimo sebi na putu uspeha. Drugi je da odlučno kažemo – Dosta sa tim! Međutim, problem je ipak daleko složeniji. Neophodno je da duboko zadremo u svoju podsvest i shvatimo zašto podmećemo sebi nogu.

Zašto uopšte i dolazi do lične sabotaže?

Okidač ličnog sabotiranja je sukob između svesnog uma (logički deo – koji te podseća na obavljanje svakodnevnih aktivnosti) i podsvesti (emocionalni deo – koji impulsivno i nekontrolisano reaguje). Dakle, do sabotiranja dovodi konflikt između onoga što se od nas očekuje i onoga što zaista želimo.

Kako se suočiti sa samo-sabotažom i odbaciti je kao model ponašanja?
Promenite uverenja koja vas ograničavaju

Henri Ford je rekao ,, Bez obzira na to da li tvrdiš da nešto možeš da uradiš ili tvrdiš da ne možeš da uradiš – U pravu si!“  Zato je važno da preispitate svoja uverenja. Ako osetite da vas koče u bilo kom segmentu, zameni ih. Neka nova uverenja budu u skladu sa vašim potrebama. Na taj način rezultat neće izostati.

Pomerite fokus sa svojih mana

Vi imate kontrolu nad svojim mislima i emocijma. Kada to osvestite moći ćete da kontrolišete misaone procese svog uma. Imaćete sposobnost da utišate ton ,,negativnog čovečuljka“ u svojoj glavi i usredsredite se na svoje pozitivne strane. Kada fokus usmerite na svoje kvalitete više ćete vremena posvetiti njihovom daljem razvoju. Na ovaj način, moći ćete da se usavršavate u onoj oblasti koja je kompatibilna sa vašim željama i sposobnostima. Takođe, radeći samo na korekciji svojih mana, dolazite do stadijuma gde su sve vaše osobine, veštine i sposobnosti prosečne. Postignite izvrsnost u nečemu.

Odlaganje ne donosi rezultate

Svako organičavanje sebe i stajanje u mirnoj luci ne vodi ka napredovanju. Ukoliko želite da izađete iz tog okvira, pokrenite se odmah. Umesto da rasipate energiju na sabotažu sopstvenih šansi za uspeh, preusmerite je na rešavanje problema. Mnogo je lakše suočiti se sa svojim strahovima nego uporno odustajati pre nego što uopšte pokušate.

Budite svoj najbolji prijatelj

Sabotiranje samog sebe nastaje iz straha da najbolje što možemo nije dovoljno dobro. Razmislite o načinu na koji komunicirate sa sobom u tim trenucima. Ukoliko vam je ton prestrog i samokritičan, zapitajte se da li biste se na isti način obratili prijatelju kojeg želite da bodrite i podržite na putu ka cilju?

Verujte u sebe i ono za šta ste sposobni

Svakome od nas se desilo da posumnja u sebe i to je u redu. Problem nastaje onda kada je ovaj obrazac ponašanja konsantan i negativno se odražava na naš poslovni uspeh. Postoji jednostavno rešenje za izlaz iz ove situacije.

Hajde da zajedno uradimo malu vežbu. Ona će vam pomoći da se vratite na željeni pravac kretanja:

  • Podsetire se situacije u kojoj ste bili najponosniji na sebe.
  • Opišite datu situaciju sa što više detalja.
  • Kakve emocije je ta situacija izazvala kod vas?
  • Dozvolite sebi da vas emocija obuzme.

Na ovaj način uvek možete upravljati svojim emocijama. Vežbu možete koristiti u različitim poslovnim i privatnim situacijama kada osetite potrebu da vam nešto nedostaje ili da nešto možete bolje. Zapamtite, svaka promena je moguća samo je važno da budete svesni šta želite da promenite i zbog čega.

Pridružite nam se na NLP Practitioner treningu koji počinje 20.aprila. Na treningu ćete raditi na promeni svojih obrazaca ponašanja, usvajanju najboljih komunikacionih tehnika i planiranju vaših dugoročnih i kratkoročnih ciljeva. Složićete se, ulaganje u lični i profesionalni razvoj je najprofitabilnija investicija!